Małopolski Festiwal Smaku w Krościenku nad Dunajcem
Tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowana pod hasłem „Na polu smakuje lepiej” daje możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w Małopolsce najsmaczniejsze. Tym razem festiwalowymi pysznościami raczyli się mieszkańcy Krościenka nad Dunajcem i okolicznych miejscowości, a także turyści.
To już piętnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. W tym roku te nasze spotkania, na których mamy możliwość prezentować nie tylko regionalne produkty ale również te, całkowicie lokalne, przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, odbywają się w dziewięciu różnych miejscach na terenie Małopolski. Promujemy potrawy lokalne i zapraszamy na kosztowanie proponowanych dziś kulinarnych smakołyków
– mówił marszałek Witold Kozłowski.
Do kół gospodyń wiejskich oraz lokalnych producentów skierowane były festiwalowe konkursy. Zgłoszone produkty oraz dania degustowała komisja w składzie: poseł na Sejm RP Anna Paluch, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego Monika Gubała, wójt Gminy Krościenko nad Dunajcem Jan Dyda, mistrz kulinarny Andrzej Polan oraz marszałek Witold Kozłowski, który pełnił funkcję przewodniczącego. Ocenie podlegały smak i walory wizualne.
Pierwszą nagrodę zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szlembarku za zupę pęczak z grochem na żeberkach wędzonych. Jury przyznało aż cztery wyróżnienia. Otrzymały je: Stowarzyszenie Kobiet Pienińskich za jagnięcinę w warzywach oraz koła gospodyń wiejskich: w Hubie (żeberka na młodej kapuście), w Sromowcach Wyżnych (fizoły ze śliwkami) oraz w Kluszkowcach (gulasz czorsztyński). Spośród propozycji lokalnych producentów hitem okazały się owoce róży pomarszczonej w syropie zgłoszone do konkursu przez Gospodarstwo Rolne Róże i Spółka. Wyróżnione zostały miód ze spadzi liściastej (Pasieka Morawskich) oraz bryndza owcza (Wyroby u Tylków).
Podczas specjalnych pokazów gotowania Andrzej Polan, przygotował niespodziankę w postaci dań, których składnikami były oczywiście lokalne produkty tradycyjne i regionalne, czyli m.in.: fasola „Piękny Jaś”, świeże kurki, pyszne regionalne sery oraz suszone śliwki.
Oprócz uczty dla podniebienia, na Małopolskim Festiwalu Smaku na wszystkich uczestników czekały dodatkowe atrakcje, wśród których znalazły się m.in. strefa zabaw dla dzieci, pamiątkowe zdjęcia w gif-budce oraz występy m.in.: Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Krościenku nad Dunajcem, Zespołu Regionalnego Krościenczanki, Śpasy, „Małe Pieniny”, Zespołu Music Break oraz Chóru Flisackiego. Na finał do wspólnej zabawy zaprosiły publiczność kabaret Truteń i grupa Trebunie Tutki.
Relacja z Małopolskiego Festiwalu Smaku w Krościenku n. D – TVP 3 Kraków –
Relacja od 7.22 min – do 9.28 min. Kronika Krakowska 11.08.2019, 21.00
Informacja/foto
www.malopolska.pl